Työni

Olen koko ikäni tehnyt töitä. Maatalon tyttärenä, esikoisena ja 10 vuotta seuraavaa sisarusta vanhempana, oli automaattista kantaa kortensa kekoon talon töissä ja lapsenhoidossa. Traktoria opin ajamaan alle kouluikäisenä, ja kunto kasvoi niin kasvimaata kitkiessä, kiviä kerätessä kuin hevosten karsinoita putsatessa. Ja ruuanlaitto, siivous, tiskaus ja pyykin pesu olivat myös työlistalla kun halusi kerätä taskurahaa.

Ensimmäinen oikea palkkatyöni oli kesätyö lauantaisiivoojana Sulkavan Lomaliitolla. Sielä pistettiin vipinällä mökit kuntoon edellisen viikon vieraiden lähdettyä ennen uusien tuloa. Mansikka-aikaan vietin pari viikkoa mansikkapellolla ja kerran viikkoon jaoin lisäksi ilmaisjakelulehteä. Tosin sen lehdenjakelun suurempi houkutin taisi olla mahdollisuus päästä kylille kuin ne rahat, jota siitä pääsi tienaamaan, eikä minun keräystahdilla mansikkapellollakaan suunnattomia tienestejä kertynyt, mutta sen verran kuitenkin, että mopoon sai ostaa omilla rahoilla bensaa.

Lukioikäisenä kiersin ovelta ovelle myymässä erilaisia kirjasarjoja ja lehtitilausta. Opettavainen ajanjakso, vaikkei silläkään rikastumaan päässyt. Koskaan kun ei tiennyt millainen vastaanotto missäkin talossa oli kun mopotyttö pyrähti pihaan. Milloin meinasi tulla koiran hammasta, milloin kestittiin kuin kauan kaivattua sukulaista ja milloin tuli isäntä haulikon kanssa rapulla vastaan.

Myöhempinä lukiovuosina valitsin kesätöiksi hieman helpompia pestejä, kuten isäni lomittamisen hänen kesälomansa aikana. Eli tein niitä samoja tallitöitä joita aina ennenkin, mutta sain niistä palkan, eikä isä kyllä tainnut malttaa ihan laakereillaan lepäillä vaikka antoikin minun kyllä raataa karsinoiden putsauksen, hevosten juottamisen ja syöttämisen parissa ihan koko rahan edestä. Talvella, opiskelun ohessa pääsi taskurahaa tienaamaan vahtimalla satunnaisesti opettajien lapsia ja läheisen luontaistukun pakkaajana.

Lukion jälkeen suuntasin Helsinkiin ja ensimmäinen työni sielä oli toimistosiivous Pohjola-talossa Yrjönkadulla. Sain päivät nauttia kaupungin vilinästä ja uimastadikasta ja suuntasin työmaalle kun toimistoväki neljän jälkeen poistui paikalta. Syksyllä aloitin opiskelun maskeerauskoulussa ja silloin työksi vaihtui puhelinhaastattelu jossa päivitin vastuuhenkilöiden tietoja markkinointijärjestelmään. Ja sen jälkeen toiseen firmaan puhelinvaihteen hoitajaksi.

Valmistuttuani meikkitaiteilija-maskeeraajaksi sain vuokratuolin Vuorikadun TS-salongista.  Vaikka nimikkeellisesti olin sielä meikkaajana ja manikyristinä, taisin enemmän hoitaa kampaamoapulaisen kuin meikkaajan töitä. Pesin hiuksia, rullasin permanentteja, levitin värejä, föönasin ja vastailin puhelimeen. Jälleen omalla tavallaan hyvin opettavainen ajanjakso kun samalla sai seurata kuinka leikkaukset ja kampaukset syntyivät. Niistä rakentui hyvä lisä maskeerauskoulun teatteripuolen hiusosaamisen pohjani päälle.

Samalla kun tein töitä TS-salongilla toimin myös Maskeerauskoulu FaceArtissa meikkauksen opettajana.

Muutaman vuoden yrittäjyyden jälkeen totesin ettei viivan alle jäänyt riittävästi katetta, jotta sillä eläisi. Hain siis muita töitä ja päädyin AW Studio valokuvaamoon asiakaspalvelu- ja markkinointivastaavaksi. Työni kattoi kaikkea koulukuvausten markkinoinnista ja aikataulujen järjestelystä passikuvien ottamiseen. Luonnollisesti vastasin myös meikkauksista niin yo-kuvauksissa kuin osalle morsiammistakin. Tuo pesti loppui siihen kun palkat viipyivät monien selitysten kera, joten koin paremmaksi etsiä jotain josta saisi varmemman tulon.

Seurasi epämääräinen rykelmä pätkätöitä kahvila-apulaisesta, puhelintöihin, aupairista tao-hierojaksi ja messuemännästä alaston piirustusmalliksi. Jatkuvasti tein toki töitä myös meikkaajana, silloin kun keikkaa vain osui kohdalle.

1997 päädyin töihin Hobby Hall Oy:hyn alkujaan iltavuoron kiireapulaiseksi, eli tyyliin edellisenä päivänä kerrottiin olisiko seuraavana päivänä töitä. No useimpina päivinä oli, ja jossain vaiheessa tarjottiin sitten siirtoa päivävuoroon ja paikkaa varastokonttoristina. En ollut suunnattoman innostunut kuukausipalkkaisesta työstä, mutta onneksi järki voitti ja suostuin uusiin tehtäviin.

Keväällä 2001 minulle tarjottiin paikkaa Kansiopalvelut OY:ssä. Yksi myyntisihteeri jäisi äitiyslomalle ja minulle olisi tarjolla hänen sijaisuutensa. Harkitsin oliko järkeä jättää vakituinen työ sijaisuuden vuoksi. Mutta kun esimies totesi että pakkaamoon pääsee aina takaisin lähdin kokeilemaan siipiäni vaativampaan työhön. Samalla saisin lisää aikaa herätellä omaa yritystoimintaa uudelleen, työmatka kun lyheni 15 kilometristä 200 metriin. Valitettavasti tämä pesti jäi kuitenkin suht lyhyeksi, sillä tuotannolliset ja taloudelliset syyt pakottivat firman yt-neuvotteluihin, ja koska tiesin että he pärjäisivät ilman minun panostani sen aikaa kun tuurattavan äitiysloma jatkui, ilmoitin irtisanoutuvani jos sillä saadaan pelastettua tilannetta muiden myyntsihteerien osalta. Joten palasin Hobby Hallin kiireapulaiseksi joulusesongille 2001 ja jatkoin satunnaisilla vuoroilla siitä eteenpäin vuoteen 2003.

Vuodet 2002-2004 pyöritin pääsääntöisesti omaa Zaida’s Makeupyritystäni, tehden lisäksi satunnaisia keikkoja sinne sun tänne. Mm jakaen hesaria Torkkelinmäen alueessa.

Keväällä 2005 hain Medivire Hoiva Oyn Turvapuhelinpalveluiden palvelukseen tekemään tallennusprojektin. Tuon piti olla vain parin kolmen viikon keikka, mutta tallennusprojektin valmistuttua minulle tarjottiin Turvapuhelinpalveluiden palveluassistentin paikkaa. Ja niinähän siinä kävi että syksyyn 2007 vastasin yksikön laskutuksesta, markkinointimateriaalista ja asiakaspalvelusta palveluesimiehen oikeana kätenä.

Syksyllä 2007 oli edessä muutto Sipoosta Askolaan, joten etsin työpaikkaakin lähempää ja päädyin Keravalle Hyxo Oyn palvelukseen projektiassistentiksi/osastosihteeriksi. Kun olin Medivirellä ollut yksi uuden järjestelmän käyttöönottajista en yllättynyt siitä että Navi-pääkäyttäjän rooli lankesi ylleni tälläkin kertaa. Tämäkin oli äitiysloma-sijaisuus ja pesti jatkui kaikkineen huhtikuulle 2009 jolloin jättäydyin täysin yksityisyrittäjyyden varaan.

Syksyllä 2017 tuntui että Zaida’s Makeup on tullut siinä muodossa tiensä päähän. Olin tarjonnut meikkauspalveluita, ihonhoito ja meikkiopastuksia ja edustanut Mary Kay  kosmetiikkaa ja FitLinen ravintolisiä. Heart of Silver Wings oli syntynyt aikanaan (2012) Mary Kay unitikseni. Vuoden 2013 jälkeen se oli muuttunut enemmän hyvinvointitiimiksi ja nyt tuntui, että oli aika entistä vahvemmin suunnata katse sinne hyvinvoinnin, terveyden ja ennenkaikkea ravitsemuksen puolelle, joten lähdin opiskelemaan ensin ravintoneuvojaksi ja siitä sitten ravintoterapeutiksi.

Vuodesta 2019 lähtien yritykseni Hyvinvoinnin alkemia on tarjonnut ravintoneuvontaa joten voinen yrittäjän tittelin sijaan käyttää itsestäni nykyään nimikettä hyvinvoinnin alkemisti.

Työni

  • 2019-           Hyvinvoinnin alkemia – HoSW
  • 1994-2017  Zaida’s Makeup – meikkitaiteilija, maskeeraaja, väri-ja tyylikonsultti, kynsiteknikko, reikihoitaja, tuote-edustaja
  • 2007-2009 Hyxo Oy – projektiassistentti/osastosihteeri
  • 2005-2007 Medivire Hoiva Oy / Turvapuhelinpalvelut – palveluassistentti
  • 2002-2003 Leijonajakelu Oy – varhaisaamun lehdenkantaja
  • 2001-2003 Hobby Hall Oy – varastotyöntekijä (osa-aikainen)
  • 2001-2002 Kansiopalvelu Oy – myyntisihteeri
  • 1997-2001  Hobby Hall Oy – varastokonttoristi/varastotyöntekijä
  • 1996-1997 AW-Studio Oy – asiakaspalvelija
  • Lisäksi mm: maatalouslomittaja, toimistosiivooja, pakkaaja, lastenhoitaja, puhelinneuvottelija, -haastattelija, taohieroja, messuemäntä, kahvila-apulainen, lomakyläsiivooja, mansikanpoimija, näyttelijä, juontaja, malli, menttori, kouluttaja…